Steenzetten.nl

In de waterbouw blijft het noodzakelijk om op bepaalde projecten handmatig steenzetwerk in de gradatie 20/30 uit te voeren.

Om te voorkomen dat projecten stilgelegd moeten worden, heeft de Vereniging van Waterbouwers in de richtlijn de aanbeveling gedaan aan opdrachtgevers om vanaf medio 2013 alleen die bedrijven en/of steenzetters in te zetten die in het bezit zijn van een certificaat ‘Handmatig steenzetten’.

De steenzetters die het Rotterdams Steenzetbedrijf opleidt en inzet, beheersen de traditionele, ambachtelijke wijze van steenzetten en zijn in het bezit van het certificaat ‘Handmatig steenzetten’. Hierbij worden de stenen verplaatst en gezet met behulp van schuif- en roltechnieken, aangevuld met gebruik van het steenzet-ijzer. De belasting op het lichaam wordt hierdoor geminimaliseerd.

sluiten

OPLEIDINGEN

W

il je een beroep waarin je buiten werkt en hou je van fysiek werk? Denk dan eens aan het beroep van steenzetter of rijswerker. Een steenzetter bekleedt bijvoorbeeld de glooiingen (schuine gedeelten) van een dijk met beton- of basaltzuilen, en hij metselt muren langs havens of grachten. Een rijswerker maakt een rijshoutconstructie, hoofdzakelijk van wilgenhout. Een rijshoutconstructie is bijvoorbeeld bedoeld om de bodem van een meer of haven te beschermen tegen het wegspoelen van grond.

Een opleiding tot steenzetter of rijswerker is een praktijkopleiding. Dat wil zeggen dat je in de praktijk onder leiding van een ervaren vakman of instructeur werkt en dat je daarnaast op een ROC (Regionaal Opleidings Centrum) het theoriegedeelte volgt. De praktijk is vier dagen in de week, het ROC één dag per week (gemiddeld). De opleiding voor steenzetter of rijswerker bestaat op dit moment uit de volgende delen:

Aankomend waterbouwer; Waterbouwer.

In de opleiding Aankomend waterbouwer leer je de vaardigheden die je nodig hebt om vaklieden te assisteren bij de meest voorkomende waterbouwkundige werkzaamheden. In de opleiding Waterbouwer breidt je de vaardigheden die je in de opleiding Aankomend Waterbouwer hebt geleerd uit, en je leert de vaardigheden voor het beroep van steenzetter of rijswerker.

 

Beroepseisen: wat wordt er van je verwacht?

Om dit werk goed uit te kunnen voeren, moet je niet alleen beschikken over de juiste kennis en vaardigheden, maar ook een passende beroepshouding hebben. Je krijgt te maken met steeds veranderende werkomgevingen, die niet altijd optimaal zijn. Je moet je bovendien kunnen aanpassen aan wisselende werk- en weersomstandigheden. Bovendien ben je een harde werker en niet bang voor vuile handen. Je beschikt over technisch inzicht en kan zorgvuldig en nauwkeurig werken. Je kunt ook goed plannen, want het werk moet zo efficiënt mogelijk worden uitgevoerd.

Ben jij op zoek naar een nieuwe uitdaging in de grond-, weg- en waterbouw? Dan is dit je kans.

Download sollicitatieformulier